Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Ε_ΦΥΓΑ

ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ



ΑΠΟ ΤΙΣ 23/5 ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

Ημέρες παραστάσεων (Τετάρτη-Παρασκευή): 23, 28, 29, 30 Mαΐου,
 4, 5, 6, 11, 12, 13 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21.00 Διάρκεια: 90 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός θεατών: 20)

Πληροφορίες & Κρατήσεις: 6981802544

Διεύθυνση: Κολωνού 31, Μεταξουργείο (μετρό ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ) - www.synergyo.gr


Το Συνεργείο θα μεταμορφωθεί για λίγο καιρό σε μια πενταόροφη κατοικία με πολλά μικρά δωμάτια όπου θα ζήσουν άνθρωποι που έφτασαν στην Αθήνα από μακριά. Πολύ μακριά. Μια πρωτότυπη παράσταση-περιήγηση στο σπίτι του καθένα από αυτούς, στον προσωπικό τους χώρο.
Πρόκειται για μοναδικές αληθινές ιστορίες, που ίσως και να μην μαθαίναμε ποτέ. Νέοι άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές πρωταγωνιστές μιας ασυνήθιστης ζωής, φυγάδες, μας εξομολογούνται την προσωπική τους ιστορία. Μας ξεναγούν στην προσωπική τους μνήμη, στο παρελθόν τους, γεμάτο απώλειες και χαμένες ευκαιρίες. Ο καθένας ζει μέσα στο προσωπικό του χώρο.
Μια τάξη στο Αφγανιστάν, μια φυλακή στην Αθήνα, το σπίτι του Χαλίλ στην Καμπούλ, οι Βούδες της Μπαμιάν, ένα εργοτάξιο, ένας πύργος ελέγχου, ένα νοσοκομείο στο Μπαγκλαντές. Εκεί θα δούμε όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα. Εκεί θα δούμε τα ντοκουμέντα και τις φωτογραφίες από την ζωή τους πριν φύγουν. Εκεί θα ακούσουμε και τη φωνή τους.
Πρόκειται για μια ασυνήθιστη γνωριμία με ανθρώπους που περνάνε δίπλα μας και δεν θα τους γνωρίζουμε ποτέ. Όσο η οθόνη μεταδίδει ανώνυμες ειδήσεις γεμάτες απ’ την φρίκη του πολέμου τόσο οι προσωπικές τους αφηγήσεις ενσαρκώνουν για πρώτη φορά την Ιστορία μ’έναν μοναδικό κι αυθόρμητο τρόπο.
Πρόκειται για μια παράσταση-ντοκουμέντο βασισμένη πάνω στη σκληρή καθημερινότητα των προσφύγων, και στις προσωπικές μαρτυρίες τους. Χωρίς να χάνει επαφή με κανένα από τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του καθενός προσπαθεί να διατηρήσει και μια ελπίδα για το μέλλον τους στον τόπο που βρέθηκαν. Την  Ελλάδα…

Με τους Chaljl Ali Zada, Ramzan Mohammad, Javad Rezai, Hossain Amiri, Aidim Joyimal
Σύλληψη -­‐ Σκηνοθεσία Γιολάντα Μαρκοπούλου
Δραματουργία -­‐ Art Therapy Μαργαρίτα Παπαδοπούλου
Κίνηση Pauline Huguet
Σκηνογραφία Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Community Drama Κωνσταντίνα Ράπτη, Άγγελος Τσαπέκος
Βίντεο Δάφνη Καλαφάτη, Νιόβη Σταυροπούλου
Σχεδιασμός Ήχου Δημήτρης Τζιμέας
Βοηθοί Παραγωγής Zarif Bakhtyari, Κατερίνα Σακαρέλλου
Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή

Το εργαστήρι STATION ATHENS
Ένα χαρακτηριστικό του Μεταξουργείου είναι η πολυπολιτισμικότητά του και με αφετηρία αυτό δημιουργήθηκε από την ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ το καλλιτεχνικό εργαστήρι θεάτρου, φωτογραφίας, βίντεο και εικαστικών για νέους μετανάστες και πρόσφυγες, με βάση τις μεθόδους art therapy. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα μέλη της ομάδας, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, έχουν δημιουργήσει το δικό τους «Σταθμό» στο χώρο του Συνεργείου. Στη διάρκεια της χρονιάς στον 3ο όροφο του Συνεργείου λειτουργεί «η τάξη» του εργαστηρίου με στόχο την παρουσίαση μιας παράστασης αλλά και όλου του υλικού που οδήγησε στην δημιουργία της. Ξεκινώντας από τη θεματική του ταξιδιού με την παράσταση «Station Athens” το 2011, περάσαμε στο εδώ και τώρα δουλεύοντας την έννοια του νέου «σταθμού» με την ανοιχτή πρόβα/παράσταση «Είμαστε σπίτι» το 2012 και συνεχίσαμε με την έννοια του πολέμου και την θεατρική performance, «Είμαστε οι Πέρσες!» βασισμένη στους «Πέρσες» του Αισχύλου το 2103, και καταλήγοντας στις ιστορίες από το παρελθόν που οδήγησαν στην φυγή με την νέα μας παράσταση «Ε_ΦΥΓΑ».
Το εργαστήρι ορίζεται σαν «Εργαστήρι Art Therapy» και διαφοροποιείται από ένα απλό εργαστήρι Τέχνης, όπου απλά μεταδίδονται συγκεκριμένες τεχνικές, χωρίς όμως να είναι χώρος ψυχοθεραπείας. Τα εργαλεία του Art Therapy είναι οι εικαστικές και παραστατικές τέχνες και το θεραπευτικό στοιχείο έγκειται στην συνειδητοποίηση του ότι μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία ευνοείται η προφορική επικοινωνία, η συνοχή της ομάδας και η προσωπική έκφραση.
Πληροφορίες: www.synergyo.gr, http://amaka-arte.blogspot.gr/
Οργάνωση Εργαστηρίου: ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ